גם אם סיימתם את שירות החובה בצה''ל, בחודשים האחרונים או קודם לכן, צפוי שתחזרו ללבוש את המדים הירוקים בעתיד הנראה לעין. כידוע, שירות המילואים מוטל כמעט על כל משוחרר טרי. אלא שלעיתים, מסיבות שונות, אינכם בטוחים שתוכלו להיענות לצו המילואים. בהקשר הזה, הפתרון הכמעט יחידי עבורכם הוא פניה לועדה לתיאום שירות מילואים, או בקצרה "ולת''ם".
ולת''ם, מיותר אולי לציין, פועלת במסגרתו של צבא ההגנה לישראל. תחום העיסוק העיקרי שלה הוא לטפל בבקשות של חיילי המילואים לדחות, לקצר או אפילו לבטל את שירות המילואים אליו נדרשו להתייצב. לא חסרות סיבות שעשויות להביא לרצונות אלה, החל מלימודים אקדמיים או אילוצי עבודה, דרך מקרה רפואי ועד לנסיבות משפחתיות.
הולת''ם, יש להדגיש מראש, נועדה לטפל אך ורק בשני מקרים עיקריים: בקשות הנוגעות ללימודיו של חייל המילואים, כמו גם לעבודתו. כמובן שניתן להגיש גם בקשות לדחייה או לקיצור השירות מסיבות אחרות, אלא שאז הפנייה תהיה לגורמים שונים בתכלית.
הנקודה הראשונה שצריך להדגיש ביחס להתנהלות החייל המשוחרר אל מול ולת''ם נוגע לשלב שבו הוא מתחיל את לימודיו האקדמיים. על פי ההנחיות, נדרש שהחייל ידווח ליחידה שלו על תחילת הלימודים, וזאת תוך חודש ימים מפתיחת השנה האקדמית. הסיבה לכך שהיא בהמשך הדרך, תוכל היחידה, יחד עם ולת''ם, לנסות ולתכנן את מועדי שירות המילואים של החייל בהתאם ללוח השנה האקדמי.
שימוש בשירותיה של ולת''ם אפשרי אך ורק כאשר שירות המילואים אליו נקרא החייל עומד על שישה ימים לפחות. כשזה נוגע ללימודים, ברור שנדרש שאותו פרק זמן ייעשה בחודשים אוקטובר עד יולי, מועדי שנת הלימודים האקדמית. ואגב, על פי התקנות, בשנה אקדמית יכול חייל לשרת במילואים עד 21 יום, אלא אם ישנו גיוס חירום.
חשוב שהפניה לולת''ם, על מנת שתוכל להציע מענה, תיעשה מוקדם ככל האפשר: הדרישה היא שטופס הבקשה יגיע ולעדה חודש לפחות לפני מועד הגיוס שנקבע בצו שהגיע לביתו של חייל המילואים. במקרים אחרים, בקשתו של החייל לא תישקל כלל. הבקשה, בנוסף, חייבת להסתמך על טיעונים אקדמיים נטו.
העובדות מראות כי הכללים שונים לגבי סטודנטים הלומדים לתואר שני. להבדיל מהתואר הראשון, הדרישות כאן מעט יותר מחמירות: את הבקשה יכולים להגיש רק סטודנטים הלומדים שלושה קורסים בשנה ומעלה, ורק כאשר המדובר הוא בתקופת בחינות. כמו כן, הבקשות חייבות להתייחס לשירות מילואים העולה על שלושה שבועות.
אז איך בדיוק פונים לולת''ם? בהקשר הזה, חשוב להדגיש שאופן הבקשה שונה עבור סטודנטים, עובדים שכירים או עצמאיים. כך, בעוד עצמאיים יגישו את הבקשה בעצמם, שכירים יעשו זאת דרך מקום העבודה שלהם. הסטודנטים יכולים להגיש את הטפסים בכוחות עצמם, כמו גם דרך דיקאן הסטודנטים או אגודת הסטודנטים שבמוסד הלימודים שלהם.
הטפסים נחלקים לשניים: בקשה לדחיית שירות מילואים פעיל מסיבות משקיות (עבודה. להלן הקישור לטופס מאתר אגף כוח האדם בצה''ל) וכן בקשה לדחיית השירות מסיבת לימודים (מצ''ב). אל הטפסים נדרש לצרף אי אילו מסמכים, כמפורט בפורטל המילואים של אגף כוח האדם בצה''ל. הועדה תמסור את החלטותיה למגיש הבקשה כעבור מספר ימים.
חשוב להדגיש שהחלטותיה של הועדה לדחיית שירות מילואים אינן מוחלטות. אפשרות הערעור עבור פניות שלא נענו קיימת, אך מיועדת רק למקרים בהם לא הועברו אליה, בפניה הראשונית, נתונים אקדמיים חשובים. נדרש שפניה זו תיעשה לא יותר מאשר שבוע לאחר מועד התכנסות הועדה.
על אפשרויות התעסוקה בקיבוץ במסגרת עבודה מועדפת (חקלאות, לול, רפת ובתי אריזה), למי עבודה מועדפת בקיבוץ מתאימה ולמי אין מה לחפש שם - כל זאת ועוד במדריך
לקריאה נוספתהמידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.