במשך שנים, הצבא היה הבית האמיתי שלכם. אלא שמועד השחרור שלכם מתקרב בצעדי ענק, ואתם חושבים כבר על היום שאחרי. סיום הצבא מהווה עבור רבים נקודת ציון חשובה, המסמלת את המעבר לחיים עצמאיים לחלוטין: הרגע שבו מתחילים להתגורר לבד. החדשות הטובות הן שבאמצעות מענקים כספיים, להם זכאי החייל המשוחרר, הופכת המשימה לפשוטה הרבה יותר.
כצעד ראשון, ראוי להבין את שדה המשחק אליו אנחנו נכנסים. מהבחינה הזו, לא צריך להכביר מילים על כך שמענק השחרור החד פעמי, המוכנס לחשבון הבנק של המשוחרר הטרי לאחר תום תקופת השירות, הוא הסיוע הכלכלי המשמעותי ביותר שניתן לו. כסף זה מועבר בשתי פעימות: הראשונה, כ-75% מהסכום, מתבצעת כחודש לאחר השחרור. יתר הכספים מועברים בחודש העוקב.
סכום המענק הניתן משתנה בכל אחד מהמקרים, והוא תלוי בשני פרמטרים עיקריים: משך תקופת השירות, וסוג השירות. בניגוד לזכויות אחרות, דוגמת הפיקדון, כאן אין משמעות של ממש למינו של החייל. הטבלה הבאה מסכמת את הסכומים הרלוונטיים, נכון לעת הנוכחית:
תקופת השירות |
לוחמים/לוחמות |
תומכי/ות לחימה |
תפקיד אחר (כולל שירות לאומי) |
שנתיים |
7,693 ש''ח |
6,686 ש''ח |
5,430 ש''ח |
שלוש שנים |
11,766 ש''ח |
10,086 ש''ח |
8,146 ש''ח |
במענק זה ניתן להשתמש לכל צורך שהוא, כולל, כמובן, רכישת או השכרת דירה.
בנוסף למענק הכספי, זכאי כל משוחרר טרי לקבלת פיקדון, בסכום הנע בין כ-13,000 ש''ח לכ-28,000 ש''ח. המדובר הוא בסכום כסף אשר זמין לרשותו של המשוחרר למשך שבע שנים מיום השחרור שלו. את הכספים הללו הוא יכול לנצל למטרות מוגדרות מראש, אחת מהן היא, כמובן, רכישת בניין מגורים, או אפילו בנייה עצמאית של נכס שכזה.
יש לתת את הדעת על כך שלאחר חמש שנים, משתחרר הפיקדון הצבאי, כך שניתן להשתמש בו לכל מטרה בה מעוניינים. המימוש נעשה בפנייה ישירה לאחד הבנקים בישראל העומדים לצורך זה – נכון לעכשיו, בנק לאומי או בנק הפועלים.
נקודה מרכזית נוספת היא שהדרך של החייל המשוחרר לדירה החדשה שלו עשויה בהחלט להפוך לקצרה יותר הודות להטבות פיננסיות המוענקות לו מתוקף מעמדו, וזאת על ידי גופים שונים. כך, רבים מהבנקים הפועלים בישראל מעניקים למשוחררים הטבות, אשר המרכזית שבהן היא קבלת הלוואה, לרכישת דירה או לכל צורך אחר, בתנאים אטרקטיביים.
משרד הביטחון נכנס אף הוא לתמונה, ומעניק הלוואות בתנאים מועדפים למשוחררים טריים, וזאת עד לחמש שנים ממועד השחרור שלהם. קבלת ההלוואה, מטעמה של היחידה להכוונת חיילים משוחררים, נעשית בפועל בסניפי בנק אוצר החייל. ההלוואות הן בסכומים של עד 12,000 ש''ח, וקבלתן מותנית בערבות, לרוב של אחד ההורים. חוק משמעותי נוסף, בהקשר הזה, הוא חוק ההלוואות לדיור (1992), מטעם משרד השיכון. הוא יעניק הלוואות למתאימים בכך, כשסוגיית ההתאמה נקבעת לפי משך וסוג השירות הצבאי או האזרחי.
נושא הדיור של חיילים משוחררים בפרט, ושל צעירים בישראל בכלל, עולה לכותרות לא פעם. בשנים האחרונות הועלו מספר הצעות חוק שנועדו לסייע להם במלאכת רכישת הדירה: כך, למשל, תוכנית ליישוב הפריפריה בנגב, שהייתה אמורה להעניק לחיילים משוחררים קרקעות לבניה בדרום, ללא עלויות פיתוח. נכון לעכשיו, הצעות אלה ואחרות טרם כללו בתוכן בסיס ממשי, וירדו בשלב מסוים מסדר היום של המחוקקים.
על אפשרויות התעסוקה בקיבוץ במסגרת עבודה מועדפת (חקלאות, לול, רפת ובתי אריזה), למי עבודה מועדפת בקיבוץ מתאימה ולמי אין מה לחפש שם - כל זאת ועוד במדריך
לקריאה נוספתהמידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.