היום שבו מסיימים את השירות הצבאי נחשב לנקודת ציון משמעותית, המסמלת בעיני רבים את תחילת החיים ה"אמיתיים". אלא שלאחר חודשים ארוכים של שירות, בהם ההכנסה החודשית מינימלית, המעבר להוצאות הכספיות המרובות של האזרחות אינו פשוט. בדיוק לצורך זה, הוחלט על מענק שחרור, שמסייע לפתוח את פרק זה של החיים ברגל ימין.
מענק שחרור הוא סכום כסף חד פעמי, המופקד לחשבון הבנק של צעיר המסיים את שירותו בצבא ההגנה לישראל, משטרת הגבולות, משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר או השירות הלאומי. בדרך כלל, יועבר הסכום בשני מועדים: 75% ממנו בחודש הראשון שלאחר השחרור, והיתרה בחודש העוקב לו. סכומים אלה פטורים ממס, ולא מצריכים מילוי טפסים כלשהם מצידו של המשוחרר הטרי.
חשוב להדגיש כי מענק שחרור מצה''ל יינתן רק למי ששירת במסגרת זו שנה אחת לפחות. גובה הסכום ייקבע על פי משך השירות של החייל, וכן סוגו. הטבלה הבאה מראה את הסכומים המדויקים, נכון לעכשיו:
משך השירות |
לוחמים/לוחמות |
תומכי לחימה |
אחר (כולל שירות לאומי) |
24 חודשים |
7,693 ש''ח |
6,686 ש''ח |
5,430 ש''ח |
36 חודשים |
11,766 ש''ח |
10,086 ש''ח |
8,146 ש''ח |
יש להדגיש כי שירות ללא תשלום (של''ת) נכלל בתוך החישוב, והוא עשוי להשלים את החודשים הנדרשים עד למכסה המלאה.
גובהו של מענק השחרור משתנה מדי מספר שנים, בהתאם למדד המחירים לצרכן. למעשה, על רקע עליית המחירים לה אנו עדים בכל תחומי החיים בשנים האחרונות, לא מפתיע כי מענק שחרור 2013 גבוה במידה ניכרת מזה שניתן לפניו.
כך, על פי תיקון לחוק לקליטת חיילים משוחררים שהתקבל בכנסת בשנת 2012, נקבע כי המענק יגדל באופן הדרגתי, מדי שנה, משנת אישור החוק ועד 2016. למעשה, הסכומים כמעט שמוכפלים עבור חיילים שהתגייסו החל משנת 2012 ואילך. למידע נוסף ולסכומים (חודשיים) מדויקים, מצורפת כתבה של YNET בנושא.
מסקירת הסכומים של מענק שחרור שהובאה מעלה, עולות מספר שאלות מהותיות. המרכזית שבהן נוגעת לחיילים אשר החליפו תפקידים במהלך השירות הצבאי שלהם. למשל, חייל אשר שירת שנתיים בשירות שלו בתור לוחם, ולאחר מכן עבר לתפקיד "התקפי" פחות. מה קובע החוק במקרה זה?
כדי לענות על תשובה זו, יש להזכיר שוב שהסכום הסופי של המענק, שהובא מעלה, מבוסס על פי נוסחה מתמטית פשוטה מאד. תכליתה הוא חישוב מספר חודשי השירות, כפול התעריף בכל חודש בהתאם לסוג התפקיד. במצב שהוזכר מעלה, ייעשה החישוב לשתי התקופות בנפרד, ויחובר יחדיו לסכום כולל המוענק לחייל המשוחרר.
הסכומים אשר הובאו מעלה אכן כוללים בתוכם את החלק הארי של החיילים. אולם, כמובן שיש להם סייגים. מקרה ראשון נוגע לחייל אשר במהלך שירותו הצבאי צבר חובות כספיים: למשל, עקב משפט תשלום (מת''ש) שלא עמד בו. במקרה הזה, צה''ל בהחלט רשאי לנכות מגובה המענק שניתן לו את סכום החוב.
לעיתים, עקב פגם טכני או אחר, חייל מגלה כי גם כעבור מספר חודשים, לא הופיע בחשבון הבנק שלו כל מענק שחרור. זה לגיטימי: טעויות הרי קורות. במצב הזה, על החייל ליצור קשר עם היחידה להכוונת חיילים משוחררים, שתוכל בוודאי לעמוד על מקור הטעות.
על אפשרויות התעסוקה בקיבוץ במסגרת עבודה מועדפת (חקלאות, לול, רפת ובתי אריזה), למי עבודה מועדפת בקיבוץ מתאימה ולמי אין מה לחפש שם - כל זאת ועוד במדריך
לקריאה נוספתהמידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.